Vi får lära oss om mjölkens sammansättning, om mjölksyre-bakteriernas egenskaper och om vad som händer med mjölken vid ystning.
Vi har bjudit in Håkan Andersson från Kemikalia som kommer att dela med sej av sin kunskap under en hel dag.
Det kom en önskan från ”ostmänniskor” i länet om att anordna en dag med Håkan Andersson från
Kemikalia. Håkan är kemiingengör och har jobbat för Kemikalia i 27 år och deras huvudprodukt är att tillverka och sälja löpe. Företagsnamn till trots (Kemikalia) så är löpet en ren naturprodukt tillverkad av kalvmagar.
Håkan har en stor passion för att hjälpa både stora och små mejerier att få fram bra produkter och lägger du till en stor erfarenhet inom mejeri så får du en dag med både kunskap och inspiration.
Dagen handlade om mjölkens sammansättning, vilka enzymer som har förmåga att koagulera mjölk och vad som faktiskt händer med mjölken vid ystning. Vi gick igenom mjölksyrabakteriernas egenskaper och mejerikulturers sammansättning.
Vi fick också lära oss om microorganismer som förstör kulturer och produkter, vilka av dem som kan bli farliga och hur vi kan agera i vår verksamhet för att undvika dessa oönskade microorganismer.
En härlig dag i mjölkens tecken!
Ingen rapportfil tillgänglig.