Charkseminarium

Några köttproducenter hörde av sej till oss på HälsingeLivs och ville att vi skulle göra en dag kring slakt och kvalitet på kött. Efter att ha pratat med några fler köttproducenter gjorde vi en dag för köttproducenter och slaktare som berörde allt från gårdsslakt till hur vi kan använda ny teknik och nya sätt att tänka för att nå ut till kunder.

Mer information nedan!

Mer information

När

Datum och tid
Börjar: 25 april 2013 09:00
Slutar: 25 april 2013 09:00

Rapport från dagen

Söderhamn den 25 april 2013. 
Några köttproducenter hörde av sej till oss på HälsingeLivs och ville att vi skulle göra en dag kring slakt och kvalitet på kött. Efter att ha pratat med några fler köttproducenter gjorde vi en dag för köttproducenter och slaktare som berörde allt från gårdsslakt till hur vi kan använda ny teknik och nya sätt att tänka för att nå ut till kunder.

Först ut var Åke Karlsson från Krokeksgård som berättade om hur han har tänkt och gjort när han byggde sitt gårdsslakteri. 

Från södra Dalarna kom Annelie från Åkes Slakt som berättade om sin resa från att vara ett småskaligt slakteri till att även utöka verksamheten och förädla köttet till charkvaror.

Bengt, VD på Delsbo Slakt var på plats för att berätta om sin verksamhet. Vi fick en inblick i hur ett större slakteri agerar och tänker och vilka förutsättningar och regelverk som de verkar inom. 
Givande information från Bengt som avslutades med en stående inbjudan för de som vill, att besöka dem för att se hur de arbetar.

Efter det berättade Anette Jonsäll,( Fil, Dr Lektor) om köttkvalitet och mörning. Hon tog oss på en resa från val av raser, hur uppfödningen påverkar köttkvalitet till hur muskler är uppbyggda och vad mörning av kött egentligen handlar om. Vi fick även testsmaka två olika sorters kött som var jämförbara i kvaliteten men som mörats olika lång tid för att upptäcka eventuella skillnader.

Märta Jansdotter, VD för Gröna Gårdar i Västra Götaland. (www.gronagardar.se) gav oss en inspirerande dragning om hur de arbetar med köttet från styckning till kund, med ett mycket stort kundfokus.

Håkan Fällman (tidigare ägare av Fällmans Kött) som varit moderator under hela dagen sydde ihop det vi pratat om under dagen och mot slutet var det ett fritt forum att diskutera med kollegor i branschen. Med på dagen fanns även representanter från näringslivskontoren i länet.

Läs hela rapporten och se fler bilder på: Rapport charkdagen
Läs en artikel om dagen från:  SöderhamnsKuriren

Rapport

Ingen rapportfil tillgänglig.