Nyhetsarkiv för Aktuellt

  • Vi tror på Reko-ring Gästrikland!

    Lennart och Maria Sjöberg på Häckle Gård är glada och förväntansfulla över att det nu startas en reko-ring i Gästrikland. -Vi tror verkligen på det här! Vi producenter här i trakterna har ju många olika produkter och tillsammans blir det ett stort utbud av lokalproducerad mat och dryck som på ...

    Läs mer
    17 oktober 2017 13:06
  • MatVärden startar Reko-ring Gästrikland!

    Väldigt ofta i lokalmatssammanhang handlar det förr eller senare om logistik. Hur ska man få ut sina lokalproducerade produkter till konsumenterna på bästa möjliga sätt; smidigt, miljömässigt genomtänkt och icke-fördyrande? För de producenter som inte vill eller är stora nog att finnas i butikernas hyllor, eller som vill använda sig av många ...

    Läs mer
    16 oktober 2017 11:05
  • Högsäsong för lokalproducerat lammkött!

    Vi är säkert många som under sommaren sett alla får och lamm som gått omkring och betat i hagar runt om i länet. De flesta lamm föds på våren och får sedan beta utomhus så snart det är möjligt och ända fram tills betessäsongen tar slut nu på hösten. Lämpligt nog ...

    Läs mer
    10 oktober 2017 10:55
  • Kalle på Viltmarken börjar laborera!

    I Trödje norr om Gävle har Karl-Bertil Johansson sitt företag Viltmarken. Han är en av få i länet, och hela landet, som koncentrerar sig på vilt i alla dess former. Med sin egna småskaliga vilthanteringsanläggning där både slakt, styckning och hängmörning sker är hans företag faktiskt ett av bara tre ...

    Läs mer
    5 oktober 2017 12:59
  • Snart lokalproducerad mozzarellaost i länet!

    Syftet med MatVärdens båda mobila produktionsvagnar, den ena specialutformad för mejeriförädling och den andra för chark-, grönsaks- eller bärförädling, är att intresserade ska få testa på sin affärsidé i mindre skala utan att behöva göra stora investeringar. Vagnarna uppfyller alla de krav som ställs ...

    Läs mer
    2 oktober 2017 12:12
  • Årets potatissäsong i Gästrikland, bra eller dålig?

    Det blir många samtal innan jag får tag på Anders Hansson i Jäderfors, det är full rusch ute på åkrarna  nu när vinterpotatisen ska skördas. Anders driver sedan 1993 sitt familjeföretag på den gård som funnits i släktens ägo sedan 1880 och fokus idag ligger på potatisodling, periodvis även på ...

    Läs mer
    26 september 2017 13:10
  • Annika: En onormal säsong men ändå hyfsat bra!

    Annika Sahlin är företagaren som tillsammans med sin man Esa driver Helsinge Sparris, Skale Skafferi och Söderala Bigård, i just Söderala, ca 8km väster om Söderhamn. Många känner till Annika för hennes sparris, det finns inte många som odlar sparris här i regionen: -Så vitt vi vet så är jag ...

    Läs mer
    12 september 2017 13:50
  • Spännande utveckling på gång hos Mackmyra!

    Innovationslust –det har gänget bakom Mackmyra alltid haft, annars hade vi inte över huvud taget sett skymten av den numera så välkända svenska Mackmyra Whiskyn vars första omgång destillerades redan 1999. Alltsedan dess har man lagt krut på att utveckla recept, produktion och lager och numera har man ett av ...

    Läs mer
    6 september 2017 11:06
  • Hur gör andra?! Besöksgårdar mål för MatVärdens studieresa

    När MatVärden nyligen ordnade en studieresa till olika besöksmål i Mälardalen var deltagarantalet inte så stort men gruppen var desto ivrigare och utnyttjade alla möjligheter att tanka kunskap och inspiration. Studieresan var ämnad för de som håller på med någon form av besöksverksamhet som man vill utveckla och vässa upplägget ...

    Läs mer
    4 september 2017 15:08
  • Krögaren Pär efterlyser fler driftiga producenter och kockar!

    Krögaren Pär Johansson Jonsing i Hälsingland delar samma utmaningar som många andra krögare med ambitioner runt om i landet, vare sig det gäller att hitta bra råvaror eller personal. Såväl bristen på kockar som på riktigt bra svenskt kött har länge påtalats i branschen. Om man vill hitta de råvaror ...

    Läs mer
    31 augusti 2017 16:26
  • Kajsa räds inte mycket jobb, startade eget grönsaksföretag

    Kajsa Engvall, i Valbo strax utanför Gävle, har startat företaget Kajsas gröna vilket innebär ekologisk odling av en mängd olika grönsaker på friland. - Jag har prövat väldigt många sorter det här första odlingsåret; morötter, rödbetor, sallat, lök, bönor, gurka , squash, pumpa och olika slags blommor. Kålen har verkligen gillat ...

    Läs mer
    22 augusti 2017 12:39
  • Nu finns lokalproducerad glass i Gästrikland!

    De är Mats Wigren och Catharina Eklund på Hådellgården i Bergby som utöver sin osttillverkning nu startat glassproduktion. - I 1 ½ års tid har vi klurat på detta och testat hemma med en liten glassmaskin tills vi nyligen gjorde slag i saken och köpte en större maskin som kan ...

    Läs mer
    7 augusti 2017 13:43
  • Följ med på vår inspirations- och kunskapsresa till olika besöksgårdar!

    Har du någon form av företag där du tar emot besökare? Eller har du länge funderat på att starta eller utöka din företagsamhet med besöksverksamhet? Alldeles oavsett; om du känner att du behöver vässa din verksamhet, inspireras av andra företagare och få ny kunskap med hem i bagaget, då är ...

    Läs mer
    31 juli 2017 17:21
  • Intressanta seminarier under Almedalsveckan -lyssna!

    Under Almedalsveckan pågår som bekant massor av olika seminarier och ett antal av dem fokuserar på livsmedel ur olika synvinklar. Det kan handla om livsmedelsstrategin, både den nationella och olika regionala varianter, och om hållbar mat, offentlig upphandling, lokalproducerat, framtidens livsmedelspolitik, framtidens skafferi o.s.v. Många av seminarierna kan man kolla ...

    Läs mer
    19 juni 2017 14:40
  • Ännu ett nytt mejeri: nu intar Hälsingekossan mejerihyllorna!

    Knappt har det mellanstora Dellenmejeriet kommit igång med sin verksamhet förrän det dyker upp ännu ett nytt mejeri, denna gång ett minimejeri i Söderhamnstrakten vid namn Hälsingekossan. Kalle Sjögren står bakom det nya mejeriet och han berättar att mjölken och grädden görs på ekologisk mjölk från den egna gården, eller ...

    Läs mer
    13 juni 2017 13:36
  • Lisa Leontjev –en av över 1000 som följer MatVärden på Facebook!

    Att det är många som på ett eller annat sätt brinner för närproducerad mat och dryck, det vet vi. Det finns medvetna konsumenter som bryr sig om varifrån maten kommer, kockar som vill ha bra råvaror från närområdet, turister och andra besökare som vill smaka på vad länet har att ...

    Läs mer
    12 juni 2017 13:57
  • Coaching: Satsa på kvalitetsfrukost med lokala influenser och du som företagare gynnas!

    Det fina hotellets torftiga frukost lämnade en känsla av besvikelse medan vandrarhemmet serverade en måltid så överraskande god att vi inte kommer att glömma den i första taget! På sociala medier och olika bedömningssajter sprids idag snabbt berömmande ord eller besvikna kommentarer och mycket ofta handlar det om maten. Ett ...

    Läs mer
    5 juni 2017 14:36
  • MatVärdens rykande färska nyhetsbrev!

    Bifogat hittar du den senaste uppdateringen om vad som hänt på vår lokala mat- och dryckesfront de senaste månaderna och vad som är på G framöver!

    Läs mer
    30 maj 2017 12:55
  • - Vi gör den bästa ostkakan!

    Årets Hälsingeostkaka 2017 är korad! MatVärdens initiativ att under Hälsingegårdsdagarna kora Årets Hälsingeostkaka har tagits mycket väl emot. Många ostkakemakare ställer upp i tävlingen och mer eller mindre kända och mycket duktiga personer har tagit sig an det viktiga juryarbetet som ett hedersuppdrag, och inte minst har publiken strömmat till.  ...

    Läs mer
    29 maj 2017 14:03
  • Mackmyradagen fylld av whisky och lokalproducerad dryck och mat!

    När Mackmyra Whisky arrangerade sin traditionella Mackmyradag den 20 maj var programmet som vanligt fullspäckat med whiskyprovningar, spännande möten och upplevelser. En av höjdpunkterna var invigningen av ett nytt LAB Distillery på Mackmyra Bruk där nya spritkategorier kommer att utvecklas. Hela Whiskybyn var öppen och besökarna kunde titta in bakom ...

    Läs mer
    22 maj 2017 14:59
  • MatVärden samarbetar med Högskolan i Gävle kring logistiklösningar

    Just nu pågår ett mycket intressant och viktigt samarbete mellan MatVärden och Högskolan i Gävle gällande logistiklösningar för Gävleborgs lokala producenter. Det är ingen nyhet att det ofta är distributionen av varor som förorsakar rynkor i pannan; hur ska man få ut sina produkter till kunder, butiker, restauranger och det ...

    Läs mer
    22 maj 2017 11:05
  • Kulinariskt höjdarsällskap tog pulsen på Hälsinglands mat & dryck!

    När Gastronomiska Akademiens och Måltidsakademiens Vänner, med Christina Möller som ordförande, insåg att Hälsingland som matlandskap var en tom fläck på kartan för dem bestämde de sig för att göra en matresa till regionen. MatVärden tog sig an utmaningen och arrangerade, i samarbete med matkreatören och sommelieren Hélène R. Westelius, ...

    Läs mer
    15 maj 2017 15:09
  • Matföretagare i ny rapport: den lokala förankringen är en framgångsfaktor!

    Branschorganisationen Livsmedelsföretagen har gjort en djupanalys i hur läget ser ut för nytillkomna livsmedelsföretag runt om i Sverige som startats under åren 2010-2014 och som fortsättningsvis är aktiva (732 st). Ledorden för de nya livsmedelsföretagen kan sammanfattas i modernt hantverk, tradition och innovation, hälsa och hållbarhet, matupplevelser och fantastiska produkter! ...

    Läs mer
    9 maj 2017 13:25
  • Andelsjordbruket har kommit till Söderhamn

    Gröna Bönans andelsmat heter det nya företag som startat i Söderhamn och bakom vilket Ann-Louise Jonsson står. Hon är trädgårdsmästaren som vill förse konsumenter i Söderhamn, Bollnäs och Hudiksvallstrakten med färska, ekologiska grönsaker enligt säsong. -Jag har gjort helt andra saker i mitt liv tidigare men drömmen om ekologisk odling ...

    Läs mer
    2 maj 2017 14:09
  • Panelsamtal: Vilken mat är hållbar? Hur gör våra val skillnad?

    Erik Måneld, Berit Löfgren, Anders Persson, Johan Mittjas, Hans Erik Holmkvist och Tomas Eklund. Förr åt man oftast den mat som fanns tillgänglig nästgårds och därmed behövde man inte göra alla dessa val vi idag gör och som, oavsett vi önskar det eller inte, får positiva eller negativa följdverkningar. Måste vi ...

    Läs mer
    28 april 2017 17:02
  • Vad är hållbar mat? -Högaktuell fråga debatteras i panelsamtal

    Hållbar/t är ett riktigt modeord nu för tiden och så även i matsammanhang. Vad menar vi med Hållbar mat? Det finns olika åsikter kring den här så intressanta, ständigt aktuella och spännande frågeställningen.  Vi på MatVärden bjuder in alla som är intresserade av ämnet att ta del av vårt panelsamtal och dialog ...

    Läs mer
    6 april 2017 18:12
  • Såväl Gästrikland som Hälsingland prisades i Matverks riksfinal!

    När riksfinalen för Sveriges största produktutvecklingstävling Matverk 2017 gick av stapeln i Nyköping, där alla landskapsfinalister ställdes mot varandra, blev det en framgång för såväl Gästrikland som Hälsingland. Gästriklands bidrag Siw's krämiga Foie de Poulet, en etiskt producerad kycklinglevermousse kammade hem en tredjeplats! Bakom den står Siw Persson från Ockelbo Kyckling och Martin ...

    Läs mer
    29 mars 2017 13:37
  • Dags för MatVärdens årsmöte, välkommen med!

    MatVärdens årsmöte äger i år rum på en söndag, den 2 april och platsen blir Bergåkra gård/Naturlära ridsportgymnasium i byn Söromåsen mellan Vallsta och Järvsö. Vi träffas 15.00 och mötet börjar med information om verksamheten på gården/skolan och därefter följer sedvanliga möteshandlingar. Efter mötet bjuder föreningen på förtäring. Alla är ...

    Läs mer
    15 mars 2017 11:18
  • Ett säljande frukostkoncept -till gagn för både gästen och ditt företag!

    MatVärden ordnar en kursdag med inspiration och kunskap som riktar sig till alla som har någon slags Bed & Breakfast eller annan logiverksamhet och som vill ta sin frukostservering till en högre nivå och erbjuda ett mer genomtänkt koncept; till gagn för både gästen och dig. Genom att utveckla ditt frukosterbjudande kan ...

    Läs mer
    13 mars 2017 15:50
  • Nästet i Gävle överrumplade av utmärkelsen i White guide

    I årets White guide, där Sveriges bästa restauranger och caféer listas, finns fem med från Gästrikland och fyra från Hälsingland. Restaurangerna och caféerna bedöms och placeras i fem olika kategorier, från "Också ett bra ställe" till "Internationell mästarklass". Länets bästa restauranger når upp till den andra kategorin "God klass" och det ...

    Läs mer
    7 mars 2017 15:05
  • Kaninrasuppfödning och salladsodling i bergrum när efterfrågan på lokalproducerat håller i

    När branschorganisationen Livsmedelsföretagen gjort sin årliga undersökning bland medlemsföretagen om vad som påverkar deras produktion allra mest just nu finns den svenska, lokalproducerade maten och drycken med som en av de tre viktigaste faktorerna och som "den allra hetaste trenden". Lokalproducerat efterfrågas stort av konsumenterna och därefter kommer handelns egna varumärken respektive "hälsosamma ...

    Läs mer
    6 mars 2017 15:05
  • Karin praktiserar på MatVärden!

    På MatVärden är vi väldigt glada över att få ha studenten Karin Larsson hos oss under fyra veckor. Att studenter intresserar sig för lokal livsmedelsproduktion och företagande är helt enkelt toppen tycker vi!  Karin läser nu sitt sista år på agronom-programmet med inriktning landsbygdsutveckling på SLU i Uppsala. -Sedan barnsben har jag älskat allt ...

    Läs mer
    6 mars 2017 13:53
  • MatVärdens matkoncept för events och konferenser gynnar länets producenter

    I februari hade Reglab sin årskonferens i Gävle. 350 personer från hela Sverige som arbetar med utvecklingsfrågor var på plats för att diskutera framtidsfrågor och trendspana utifrån frågeställningen Vart är vi på väg? De svenska regionerna är mitt i en stor samhällsförändring där man ser att det finns ett behov ...

    Läs mer
    23 februari 2017 18:55
  • Lokalproducerad honung lockar nya konsumentgrupper

    Just nu har länets lokala biodlingsföretagare fullt upp med att planera årets säsong och det är många årsmöten som går av stapeln så här inför våren. Under samtal med ett flertal honungsproducenter har det visat sig att invandrare, både de som kommit för en längre tid sedan och nytillkomna flyktingar, ...

    Läs mer
    20 februari 2017 10:34
  • MatVärdens matkoncept för konferenser och events gynnar länets producenter

    I dagarna håller Reglab sin årskonferens i Gävle. Det handlar om över 350 personer från hela Sverige som jobbar med utvecklingsfrågor och som är på plats för att diskutera framtidsfrågor och trendspana utifrån frågeställningen Vart är vi på väg? De svenska regionerna är mitt i en stor samhällsförändring där man ser att ...

    Läs mer
    8 februari 2017 12:35
  • MatVärden besökte senaste medlemmen BarKing

    Företaget BarKings produkter kan man hitta i många livsmedelsbutiker eller så kan man få sig en drink eller kaffedryck baserad på deras produkter när man besöker t.ex. restauranger eller caféer. Det här företaget är nämligen specialiserat på drycker av olika slag och det har man hållit på med ända sedan ...

    Läs mer
    1 februari 2017 11:03
  • Heja! Lokal mat under SM-veckan i Söderhamn

    När en av Sveriges största idrottsliga folkfester, Vinter SM-veckan, går av stapeln i Söderhamn nästa vecka är det samtidigt ett fantastiskt skyltfönster utåt för våra lokala mat- och dryckesföretagare. Ca 2000 aktiva idrottare ska genomföra svenska mästerskap i en mängd olika idrotter och närmare 45.000 personer väntas komma till Söderhamn. ...

    Läs mer
    27 januari 2017 14:02
  • Nya blivande korvmakare efter populär korvkurs

    När MatVärden gick ut med att det skulle bli en kurs i färskkorvstillagning blev det rusning till platserna. Kursen blev snabbt fulltecknad och kursledaren Micke Dilén på Diléns Saluhall fick således ta sig an ett stort gäng entusiaster. Under en fullspäckad dag blev det tid för såväl en teoridel som ...

    Läs mer
    25 januari 2017 11:36
  • Temadag: Export

    MatVärden bjuder in till en dag på temat export.  Just denna dag fokuserar på Italien och Milano som tänkbar exportmarknad för produkter från Hälsingland och Gästrikland men högst sannolikt kommer tipsen, infon och kunskapen man får med sig att kunna hjälpa dig en bit på väg alldeles oavsett din ...

    Läs mer
    2 januari 2017 13:21
  • Ett rykande färskt nyhetsbrev!

    Nu kan du via länken nedan ta del av många spännande och matiga händelser i länet den senaste tiden, och även få veta lite om vad som händer framöver. Trevlig läsning önskar vi på MatVärden!

    Läs mer
    29 november 2016 18:19
  • Maten på den offentliga tallriken diskuterades

    Drygt trettio tjänstemän och politiker hade tackat ja till MatVärdens arrangemang med målsättningen att lyfta frågan om maten på den offentliga tallriken, d.v.s. den mat som serveras på regionens sjukhus, förskolor och skolor samt inom äldreomsorgen. Kan vi genom kunskap och kloka val öka tillväxten i vår region genom att upphandla ...

    Läs mer
    25 november 2016 13:06
  • Hur gör du egen korv? MatVärden ordnar kurstillfälle

    Har du egna djur och drömmer om att börja förädla köttet till t.ex. korv och andra charkuteriprodukter? Eller är du kanske kock och vill lära dig mer?   Nu har du och alla andra korvintresserade möjlighet att under en heldag i januari få lära sig grunderna i hantverksmässig ...

    Läs mer
    23 november 2016 11:04
  • MatVärden bjuder in till Öppet Hus med glöggmingel

    Du/Ni är hjärtligt välkomna till oss på MatVärden när vi håller öppet hus den 1 december mellan 15-19.00. Det blir mingel med lokalproducerat i form av glögg och goda tilltugg och du kan träffa MatVärdens styrelse, oss i personalen och många andra personer som är engagerade i lokal mat & ...

    Läs mer
    15 november 2016 11:51
  • Hälsingemjölken många längtar efter

    Förra våren fick vi höra om planerna på ett nytt mejeri i Delsbo som ska förse hela Hälsingland med lokalproducerad mjölk från de 10 mjölkgårdarna i Dellenbygden. Hur framskrider projektet? Peter Jonaszon, som jobbar i den grupp som håller på att starta upp det nya mejeriet, berättar att man avancerat ...

    Läs mer
    10 november 2016 14:45
  • Innovativt när Matverk avgjordes

    En minst sagt snöig måndag arrangerade MatVärden de lokala landskapsfinalerna för tävlingen Matverk, Sveriges största produktutvecklingstävling. Medan snön yrde utomhus var det lugnt och koncentrerat på Gävle slott där ett tiotal jurymedlemmar, med landshövding Per Bill i spetsen, bedömde såväl tävlingsbidragens smak som marknadspotential. I tävlingen räcker det alltså inte ...

    Läs mer
    8 november 2016 11:09
  • Det finns plats för mer lokalt glassmakeri!

    Vad gör man när sommarens hektiska glassäsong övergår i fallande löv och mörka kvällar? -Man pustar ut! Efter 120 dagars intensivt arbete non-stop är det riktigt skönt med hösten… Det konstaterar Malin Eklund-Arefjärd som tillsammans med sin man Tomas Eklund driver Lanthandeln Café & Keramik i Växbo och där man ...

    Läs mer
    19 oktober 2016 13:39
  • Ta dem nu! Högtryck i musterierna

    -Det är nu, just nu som det är läge att musta sina äpplen. Nu har äpplena hunnit mogna fullt ut och balansen är perfekt mellan syra och sötma, smaken är suverän! Dessutom är kvaliteten på äpplena i år överlag mycket fin. Det menar Mats Lager, en av personerna bakom ett ...

    Läs mer
    17 oktober 2016 14:45
  • Flera SM-medaljer till Gävleborgs mathantverkare!

    När SM i mathantverk 2016 under helgen gick av stapeln i Umeå var de inte bara de tävlingsdeltagande matföretagarna som var uppspelta och förväntansfulla. Det var också det 80-personer starka juryteamet som under hela fredagen, många ända in på kvällskvisten, skulle provsmaka och bedöma över 400 mathantverksprodukter. De ska inte ...

    Läs mer
    10 oktober 2016 14:58
  • Den offentliga sektorns mat är viktig för lokal tillväxt

    MatVärden ordnar en kunskaps- och inspirationsdag för politiker och tjänstemän för att lyfta och visa på de möjligheter till tillväxt som finns inom den offentliga sektorn när det gäller mat.  Kan vi genom kunskap och kloka val öka tillväxten i vår region genom att upphandla livsmedel som är producerade i vårt ...

    Läs mer
    3 oktober 2016 14:40
  • Världens största matmässa –rena rama glädjen!

    2016 är ett speciellt år för Slow Food-rörelsen. Det är 30 år sedan den italienske journalisten Carlo Petrini agerade när den första McDonalds restaurangen öppnade i Rom. Han grundade Slow Food som en motpol till snabbmaten med hopp om att rädda de lokala mattraditionerna och de småskaliga producenterna. Slow Food-rörelsen ...

    Läs mer
    26 september 2016 14:52
  • The Church i Sandviken vill ha lokalproducerat på menyn

    Den helt nyöppnade restaurangen i Sandviken finns i en allt annan än modest lokal mitt i centrum. Det är den 110 år gamla före detta Baptistkyrkan, kallad Drottningen, den äldsta byggnaden i Sandvikens stadskärna, som under två års tid renoverats på ett fantastiskt tilltalande sätt. Restaurangen kan med ett enda ...

    Läs mer
    8 september 2016 14:09
  • Spänning i länet när SM i Mathantverk snart går av stapeln

    Om knappt en månad kommer 10 företag från vårt län att tävla med sina hantverksmässigt gjorda produkter i stor konkurrens. I årets SM är totalt 145 företag med och tävlar och 400 produkter kommer att ställas mot varandra i de olika kategorierna som finns inom mejeri, charkuteri, fiskförädling, bageri, bär-, ...

    Läs mer
    6 september 2016 14:49
  • Hélène från Bollnäs ska döma i SM

    När SM i Mathantverk går av stapeln den 7-8 oktober i Umeå kommer Hélène Westelius från Bollnäs att sitta med i juryn för kategorin Ostkaka. Hélène, som till vardags jobbar med det egna företaget Hélènes Vin & Mat med mat- och dryckesprovningar, föreläsningar och utbildningar i fokus, är välbekant med ...

    Läs mer
    31 augusti 2016 12:37
  • Ostkluster på väg att etableras i Gästrikland

    Det spirar verkligen av företagsamhet i Bergby och Hamrångebygden, strax norr om Gävle. Ett stort antal lokala matproducenter förädlar sina produkter i Bergbys produktionskök och säljer dem sedan bland annat i den intilliggande delikatessaffären. Där hittar man ofta äkta Hälsingeostkaka tillverkad av Maria och Lennart Sjöberg från HäckleGård. Intresset för ...

    Läs mer
    30 augusti 2016 14:48
  • Sveriges första Slow Food-gastronom arbetar i Gävleborg

    Jacqueline Cavazza brinner för mat, mat som är god och tillagad på bra råvaror producerade på ett etiskt tillfredsställande sätt. Som första svensk har hon erhållit en kandidatexamen från The University of Gastronomic Science i Pollenzo, i Piemonte i norra Italien. Det är slow food-rörelsens grundare Carlo Petrini som står ...

    Läs mer
    24 augusti 2016 14:14
  • Delta i Matverk 2017!

    Anmälan till tävlingen Matverk 2017 är igång. Våga utmana dig och få en skjuts framåt i din utveckling/ditt företagande när det nu åter är dags för den spännande tävlingen Matverk. Det är tävlingen som varje år utmanar landets alla landskap att sinsemellan tävla genom att lyfta fram det bästa som finns ...

    Läs mer
    24 augusti 2016 13:09
  • Kursdag i utomhusmatlagning

    Vässa dina kunskaper och låt dig inspireras till att skapa riktigt bra måltidsupplevelser utomhus! Vår kurs i utomhusmatlagning leds av en erfaren vildmarkskock. Läs allt om dagen i den bifogade inbjudan.

    Läs mer
    24 augusti 2016 09:56
  • Närproducerat på matskolan

    Under sommaren arrangerade Naturhjältarnas 4H-klubb i Järbo en mycket populär matskola i Sandvikens kommun som lockade många barn. Barnen fick under en veckas tid lära sig laga hälsosamma och goda luncher och mellanmål från grunden baserade på naturliga, närproducerade råvaror i så stor utsträckning som möjligt. Allt från bröd, gröt, smoothies och linser ...

    Läs mer
    16 augusti 2016 13:25
  • Eldrimner ordnar Mathantverksdag i länet -tema offentlig gastronomi

    Eldrimner bjuder in till en Mathantverksdag den 13 september kl. 10.00-16.00 på Växbo Krog, Bollnäs. De mathantverksdagar de hittills genomfört runt om i landet har varit mycket uppskattade och intresset från de offentliga köken har varit stort. Nu hoppas man på samma intresse i Gävleborgs län. Syftet med dagen är koppla ihop mathantverket och den ...

    Läs mer
    16 augusti 2016 10:56
  • MatVärden på plats på mässan Mittia Gårdsbruk i Ljusdal

    När mässan Mittia: Gårdsbruk går av stapeln i Ljusdal 26-27 augusti kommer MatVärden att finnas med bland utställarna. Det mobila mejeriet kommer att finnas på plats och alla som någon gång funderat på att börja förädla mjölk till ost har en fantastisk chans att få se hur en godkänd, mobil ...

    Läs mer
    15 augusti 2016 14:30
  • Vem är MatVärdens nya projektledare?

    Ylva Olofsson har slutat som projektledare för MatVärden och gått vidare till nya uppdrag och det är nu klart att det blir Ann-Helen Persson som kommer att ersätta henne. Tillsammans med Linda Elverstig kommer hon att dela på projektledarskapet och lotsa MatVärden framåt med alla de utmaningar och möjligheter som ...

    Läs mer
    4 augusti 2016 12:58
  • MatVärden önskar Glad Sommar med ett nyhetsbrev!

    I nyhetsbrevet hittar du ett ett svep över mycket av det som hänt den senaste tiden och så blickar vi såklart framåt. Många sammanhang där den lokala maten och drycken spelar roll är redan inplanerade. Trevlig läsning och glad sommar önskar vi på MatVärden!

    Läs mer
    18 juni 2016 02:28
  • Det blir lokalmatsmarknad på Hudiktravet i höst!

    Läs mer om Höstmarknaden & travet på Hagmyren, HudikTravet söndagen den 30 oktober 2016 i den bifogade inbjudan! Hagmyrens säsongsavslutning brukar locka stor publik och i år satsas det på en höstmarknad med mat, dryck och hantverk från Gävleborg. Marknadsstånd och smakstationer av mat/dryck kommer att ställas upp i anslutning till totohallen, där det är ...

    Läs mer
    8 juni 2016 10:16
  • Årets Hälsingeostkaka 2016 -Carolinas ostkaka bäst!

    Flera hundra åskådare hade tagit sig till Erik-Andersgården och lokaltidningarna fanns på plats när vinnaren av MatVärdens tävling Årets Hälsingeostkaka 2016 korades. Av 11 tävlande var det Carolina Halvarsson från Stamnäs i Hudiksvallstrakten som lyckades imponera allra mest på juryn och därmed kammade hem titeln Årets Hälsingeostkaka 2016. Hela familjen, som funnits ...

    Läs mer
    30 maj 2016 14:56
  • Startskottet går inför SM-veckan i Söderhamn!

    Det kanske känns långt bort att tänka på vad som ska hända nästa vinter nu när vi står inför en skön sommar. Men om vi vill servera mat med hög kvalité till de ca 45 000 besökare som kommer till Söderhamn under SM veckan (30 januari-5 februari),  gärna från producenter i vår närhet, så ...

    Läs mer
    30 maj 2016 10:21
  • Här kan du äta Hälsingeostkaka under Hälsingegårdsdagarna!

    Om du klickar nedan kommer du att få tillgång till all info om var och när Hälsingeostkakan serveras under Hälsingegårdsdagarna 28-29 maj.  Missa inte heller ostkaketävlingen söndagen den 29 maj!

    Läs mer
    26 maj 2016 12:20
  • Barn + lokalproducerad mat = sant

    Under sommaren ordnas på några platser runt om i landet så kallade matskolor arrangerade av 4 H-klubbar. Barn i åldrarna 8-12 får en möjlighet att lära sig mer om nya smaker och närproducerad mat genom gemensam matlagning och i kombination med rörelse i form av roliga lekar och skoj. Läs mer

    24 maj 2016 11:14
  • Gävle-teamet tog hem vinsten i Grill & BBQ SM!

    När SM i Grill & BBQ gick av stapeln i Göteborg i helgen var det laget från Gävle som tog hem vinsten! Av 19 tävlande lag var det team Gävle BBQ med Staffan Rosvall, Linus Isaksson och Henrik Gunnarsson som bäst klarade av de sammanlagt 6 olika grenarna. De vann ...

    Läs mer
    23 maj 2016 15:04
  • Trendspaning i Stockholm för regionens kockar

    MatVärden arrangerar en studieresa för kockar, krögare och matlagare till Stockholm den 2-3 juni i samband med Smaka på Stockholm. På menyn står trendspaning, provsmakningar och ett flertal inbokade mycket intressanta studiebesök. Läs allt om vilka heta matkoncept vi kommer att få studera lite närmare och vilka spännande matpersonligheter vi kommer ...

    Läs mer
    19 maj 2016 11:58
  • Dulle -MatVärdens nya medarbetare!

    Sedan ett tag tillbaka jobbar Sven-Ulrich Olsson, av de flesta kallad Dulle, halvtid på MatVärden med arbetsområdet offentlig upphandling. Jobbet går ut på att ha kontakt med Inköp Gävleborg, med kommunerna och med producenterna i länet inför den kommande offentliga upphandlingen som skall vara klar våren 2018. -Mitt uppdrag är ...

    Läs mer
    18 maj 2016 13:05
  • På jakt efter vårens primörer i regnet

    Ett ihärdigt regnade och kylslagna vindar hindrade inte några entusiastiska kursdeltagare från att ta sig ut i mulleriket och leta efter primörer i skogens skafferi. Gertrud Edström lotsade fram deltagarna bland örter och blad och berättade allt om hur man känner igen de olika växterna och hur de sedan kan användas ...

    Läs mer
    17 maj 2016 11:51
  • Gävleborgs bästa caféer?

    White Guide listar årligen inte bara de restauranger som anses bäst i varje landskap utan också de bästa caféerna. I årets version listas totalt 336 caféer som uppfyller de krav som ställs för att få finnas med i guiden och totalt fem av dem finns i Gävleborg.   GÄSTRIKLAND  • Épi bageri & ...

    Läs mer
    16 maj 2016 10:46
  • På menyn: En Dr i sensorik, en pastillföretagare och en expert på grafisk design

    När den andra delen av serien Mat & Prat på temat produktutveckling gick av stapeln, var fokus på sensorik och paketering/förpackningar. Annette Jonsäll är Fil. Dr i sensorik med ett förflutet på bland annat Kraft Foods Marabou-avdelning där hon jobbat med smaker. Hon har också jobbat med Grythyttan och då i synnerhet med viner, ...

    Läs mer
    13 maj 2016 13:48
  • MatVärdens handlingskraft ska inspirera andra!

    Just nu pågår vid Högskolan i Gävle en större träff, kallad Gört, för hela Gävleborgsregionens politiker, tjänstemän, olika organisationer, föreningar och företagare. Under dagen vill man visa på goda exempel där drivna personer genom sin handlingskraft förverkligat idéer och visioner och på så sätt bidrar till utveckling, arbetsplatser och framgång ...

    Läs mer
    13 maj 2016 12:34
  • Hälsingetunnbröd -vill du lära dig baka?

    Nu erbjuder MatVärden en kurs i tunnbrödsbakning där vi följer ett originalrecept från Hälsingland. Bakningen sker dessutom i genuin Hälsingegårdsmiljö. Boka in 18 juni och anmäl dig till info@matvarden.se. All info om dagen hittar du i inbjudan!

    Läs mer
    9 maj 2016 14:18
  • Vill du leverera till Modis?

    Från och med 1 februari i år är det Modis restauranger som ansvarar för måltidsservicen till hela region Gävleborg, före detta landstinget. Avtalet omfattar bland annat kosten till patienter, restaurangerna, kiosker och catering. Avtalet löper på 4 år och med möjlighet till förlängning i ytterligare 4 år.  Den 25 maj under förmiddagen ...

    Läs mer
    4 maj 2016 14:22
  • Hälsinge Hallåmi nominerade till Nyskaparstipendiet 2016

    Nyskaparstipendiet belönar nyskapande livsmedelsproducenter med 25 000 kr till en inspirationsresa. Nu är tio nyskapande småproducenter uttagna till årets upplaga varav Hälsinge Hallåmi är en! Menigo delar varje år sedan 2012 ut Nyskaparstipendiet till en nyskapande livsmedelsproducent, som ett led i att utveckla svensk gastronomi och uppmuntra nyskapande. -De tio ...

    Läs mer
    4 maj 2016 11:15
  • Saluhallsevenemang i Gävle med lokalproducerat

    När Slow Food Gästrikland för tredje året i rad ordnade saluhallsdagar i Gävle var man tillbaka i Silvanum intill Boulognerskogen och konceptet var genomgående lokalproducerat. Saluhallens många utställare stod både utomhus och inomhus: -Det är viktigt att folk hittar till oss och det gör man här, konstaterade Gertrud Edström, som jobbat med ...

    Läs mer
    2 maj 2016 10:55
  • Produktutveckling med smakupplevelse och paketering som tema

    Är du intresserad av produktutveckling och av att knyta kontakter? När den andra fristående delen i serien Mat & Prat går av stapeln ligger fokus på Smakupplevelsen och Paketeringen av produkter. Vi jämför olika produkter med fokus på just smak, doft, utseende och textur. Hur ska man tänka kring smak ...

    Läs mer
    22 april 2016 11:47
  • Produktutveckling: -Kunderna vill ha lokalproducerat och gärna något udda...

    När den första delen av MatVärdens serie Mat & Prat gick av stapeln stod produktutveckling på schemat och ett 20-tal personer samlades för att tillsammans diskutera, inspireras och lära sig mera om detta. En blandning av kockar, producenter/förädlare och representanter för handeln bidrog till kunskap, tankar och nya idéer. Det var högt ...

    Läs mer
    14 april 2016 13:16
  • Hälsingeostkakan tema under Hälsingegårdsdagarna

    När Hälsingegårdsdagarna går av stapeln 28-29 maj är den lokala maten en viktig del och i synnerhet då Hälsingeostkakan som är årets tema: "Smaka Hälsingeostkaka". MatVärden är engagerad i arbetet och jobbar för att så många människor som möjligt ska få chansen att smaka på Hälsingeostkaka i sin rätta miljö -på ...

    Läs mer
    22 mars 2016 14:34
  • Lokal produktutveckling på tapeten!

    MatVärden jobbar långsiktigt med att driva på utvecklingen av nya lokala produkter som marknaden efterfrågar. Ett led i detta är vår tredelade serie i produktutveckling där driftiga och intresserade producenter, kockar, bagare, konditorer och andra förädlare och mathantverkare träffas för samtal och workshops. Matarv i modern tappning Den första delen fokuserar på ...

    Läs mer
    14 mars 2016 14:23
  • MatVärden håller årsmöte 15 mars

    Föreningen MatVärden håller sitt årsmöte tisdagen den 15 mars klockan 18.00 hos Trollharens fisk i Ljusne. Mötet kommer att börja med förtäring och därefter följer sedvanliga möteshandlingar. Om du också vill vara med men ännu inte är medlem kan du smidigt ansöka om medlemskap via vår hemsida http://matvarden.se/bli-medlem-online/ Kostnaden är 200 kronor per ...

    Läs mer
    7 mars 2016 10:19
  • Melodifestival med lokalproducerat på menyn!

    Snart kickar den fjärde deltävlingen för Melodifestivalen igång och det är nu mot Gävle allas blickar kommer att riktas. Idag går startskottet då alla de som jobbat, och jobbar, med festivalen kommer att bjudas på middag. Dit är även artister från länet som tidigare deltagit i Melodifestivalen inbjudna, t.ex. Lill-Babs, ...

    Läs mer
    25 februari 2016 05:19
  • Succé för Hälsingeostkakan på ostfestivalen!

    Ja, det blev trångt kring borden när besökarna ville smaka på Hälsingeostkaka i dagarna tre under Ostfestivalen som gick av stapeln nu i helgen på Nordiska museet i Stockholm. I MatVärdens monterområde fanns tre företag från Hälsingland, Föne Ostkakeri, Forsa Gårdsmejeri och Hälsinge Hallåmi samt ett från Gästrikland, Häcklegård. Samtliga visade stolt upp sina egna ...

    Läs mer
    22 februari 2016 13:23
  • Monica nya krögaren på Stenegård i Järvsö

    Till sommaren öppnar Gårdsrestaurangen på Stenegård igen och det blir i nygammal regi när Monica Björklund kommer tillbaka. Inriktningen kommer vara klimatsmart mat för hela familjen. - Vi nischar in oss på enklare vällagad mat med mycket grönt och lokala råvaror så långt det är möjligt.  Lokala råvaror grunden - ...

    Läs mer
    18 februari 2016 10:58
  • Gastronomiska samtal & Matverk 2016 -finalen - se våra landskapsfinalisters videopresentationer!

    Det var tufft motstånd våra landskapsfinalister från Hälsingland och Gästrikland mötte i den nationella finalen av Matverk 2016, Sveriges största produktutvecklingstävling. Enligt juryn har de konkurrerande bidragen aldrig tidigare haft en sådan jämn och hög nivå och kampen blev därför mycket spännande. Just denna gång nådde inte våra finalister pallplats men de blev ...

    Läs mer
    9 februari 2016 13:56
  • Fler lokala matföretag ska fås med i den offentliga upphandlingen!

    Lokalproducerad mat på bland annat länets skolor och äldreboenden har länge varit en sällsynthet. Detta därför att det har varit de stora matgrossisterna som dominerat i de offentliga livsmedelsupphandlingarna då hela processen uppfattats som dels svår och krånglig och dels inte anpassad för att mindre, lokala företag i länet skulle kunna vara med och ge anbud ...

    Läs mer
    9 februari 2016 10:14
  • Kineserna lockade av Gävleborgsföretagares drycker!

    Alla företagare känner antagligen till hur viktigt det är med en bra logotyp, men ibland kan man få lite hjälp på traven också... Det handlar om ett företag i Hälsingland och ett i Gästrikland, det ena verksamt sedan flera generationer, det andra helt nystartat. Båda håller på att etablera affärsverksamhet i Kina och det ...

    Läs mer
    8 februari 2016 15:01
  • Hälsingeostkakan i fokus under ostfestivalen

    Tre dagar om svensk ost för ostälskare i alla åldrar. MatVärden deltar på temat Hälsingeostkaka och dukar upp två landskapsbord med Hälsingeostkaka från Gästrikland och Hälsingland. I nuläget deltar Forsa Gårdsmejeri, Jarse Ost, Föne Ostkakeri, Hälsinge Hallåmi och Häckle Gård från Hamrångebygden. Det kommer att bjudas på smakprov och under lördagen (13.00) ...

    Läs mer
    3 februari 2016 14:18
  • Viola Adamsson premierades

    Varje år belönar Gastronomiska Akademien personer för deras "utomordentliga insatser för svensk matkultur". I år kan Hälsingland och än mer specifikt Bollnäs känna sig lite extra stolta över Viola Adamsson som inte bara är känd för sin vetenskapliga forskning om nordisk mat och som kostinspiratör för skidlandslaget utan även som tävlingsdeltagare för ...

    Läs mer
    1 februari 2016 15:06
  • Mackmyra Whisky kammade hem många medaljer

    Mackmyra Whisky utsågs ifjol till den nya världens bästa destilleri i tävlingen Wizards of Whisky. I årets upplaga fortsätter man skörda framgångar; Mackmyra Whisky kammade hem hela fem guld och två silver och sägs vara ett "heavy hitting distillery with quality and variety in  abundance". Mer info om medaljerna på Mackmyra Whiskys hemsida: ...

    Läs mer
    1 februari 2016 09:56
  • Länets bästa restauranger enligt White Guide

    White Guide är guiden som har som mål att utveckla den nordiska restaurangkulturen genom att kontinuerligt utvärdera och betygsätta landets bästa restauranger och krogar, över hela Sverige. Totalt har White Guide varit ute och besökt 800 av landets bästa ställen och man avslöjar nu vilka 600 som kvalificerat sig in i den nya guiden. Bland dem finns fyra stycken ...

    Läs mer
    27 januari 2016 10:44
  • Bollnäselever briljerar i matlagningskonst, till SM-final!

    Glada matnyheter från Bollnäs där gymnasieungdomarna på restaurangskolan klarat sig ända fram till final i Kock-SM för gymnasieskolor! Framgången lär borga för en fortsatt kulinarisk framtid i länet då dessa unga talanger briljerar och tar plats på matscenen. MatVärden å sin sida har hjälpt till att jaga fram de bästa ...

    Läs mer
    25 januari 2016 14:13
  • Många kom på MatVärdens öppet hus!

    När MatVärden bjöd in till öppet hus blev det många intressanta möten och diskussioner. Ett 40-tal personer tog tillfället i akt att bekanta sig med MatVärdens lokaler, med föreningens aktiviteter och, inte minst, att mingla med varann. Såväl företagare som tjänstemän var på plats och ...

    Läs mer
    25 januari 2016 12:36
  • Kom och besök oss!

    Den 20 januari har vi öppet hus mellan 14.00-17.00, kom och besök oss! Kanske har du tankar du vill bolla, idéer och förslag du vill lyfta eller så är det läge att koppla av en stund och njuta av en munsbit lokalproducerat med dryck till...

    Läs mer
    12 januari 2016 12:17
  • Lär dig allt om livsmedelsmärkning!

    MatVärden ordnar en kursdag i livsmedelsmärkning den 3 februari på Kulturhuset i Bollnäs.Du hittar inbjudan med all info under fliken läs mer.

    Läs mer
    11 januari 2016 14:22
  • Ta del av vårt senaste nyhetsbrev!

    Du hittar bland annat information om våra många kommande kurser och aktiviteter.

    Läs mer
    5 januari 2016 00:27
  • Ingen snö i sikte, God grön Jul!

    MatVärden önskar alla en riktigt god jul och ett gott, nytt matår 2016!

    Läs mer
    21 december 2015 11:04
  • Södra Mat Bar Kaffe -restaurangen som vill mer

    1 juli år 2013 öppnade en liten kvarterskrog på Söder i centrala Gävle; Södra Mat Bar Kaffe. Restaurangen har ett 40-tal sittplatser och det är stammisarna som fyller upp de flesta av platserna. Krögaren Ronald, “Rodde”, Erling har ett stort intresse för bra råvaror, kvalitet och ambitiös men enkel och rak ...

    Läs mer
    10 december 2015 17:00
  • Kocken Stefan Larsson: - Bort från inkörda hjulspår!

    Stefan “Knutte” Larsson är för många en välkänd personlighet i matsammanhang. Han jobbar idag som kock på Brasserie Absint i Gävle och har många andra järn i elden. Bland annat är han medlem i Svenska Kockars Förening och då speciellt aktiv i lokalavdelningen SKF Gävleborg-Dalarna. - Svenska Kockars Förening är ...

    Läs mer
    10 december 2015 11:51
  • När viljan att göra mat med sina egna händer pockar på

    Ibland finns behovet där, att få vara kreativ, att få lära sig någonting nytt, att arbeta med sina egna händer, att själv göra t.ex. bröd, korv, öl eller ost. MatVärden arrangerar en hel del inspirationsdagar av det här slaget och den senaste i ordningen var en kursdag i fermentering av korv, d.v.s. att tillverka ...

    Läs mer
    8 december 2015 15:00
  • Många nya satsningar på mat och dryck i vår region!

    Lars-Ove Flodberg som driver Trollharens Fisk på Granön söder om Ljusne storsatsar. Den nya restaurangdelen innebär att ett 100-tal nya platser tillkommer och restaurangen kan då ta emot uppemot 230 gäster åt gången. Det behövs eftersom alltfler turister och större sällskap hittar ut till kustpärlorna, menar Lars-Ove som också berättar att ...

    Läs mer
    8 december 2015 09:53
  • Tunnbrödsbakning -en tradition värd att värna

    När hällregnet stod som spön i backen en riktigt grå decemberdag infann sig ändå en känsla av jul och värme bland ett gäng glada bakentusiaster! MatVärden hade bokat den gamla, anrika bagarstugan tillhörande Rengsjö Hembygdsgård i Hälsingland och tunnbrödsbakning stod på agendan -enligt konstens alla regler...  Läs mer

    7 december 2015 10:01
  • Matiga besöksmål efterfrågas!

    Vill du bli en del av en Hälsinge- eller Gästrike matrundtur?   Intresset för att besöka lokala producenter och att få köpa och äta/dricka lokalproducerat är jättestort! Turistbyråerna vittnar om att det är stor efterfrågan på besöksmål av det här slaget och på rundturer på temat lokalproducerad mat och dryck, ...

    Läs mer
    2 december 2015 12:10
  • Festligt när landskapsfinalerna i Matverk avgjordes!

    Det låg verkligen en spänd förväntan i luften när tävlingen Matverk 2016:s landskapsfinalister samlades för att ta del av prisceremonin. Det hela gick den här gången av stapeln i gammal hälsingemiljö på Rhenshammar i Bollnäs vilket passade synnerligen väl då en del av innovationstävlingens mål är att förankra den nya ...

    Läs mer
    10 november 2015 11:04
  • En kunskapsrestaurang har öppnat -även VM-gröt serveras!

    Idag öppnades en ny restaurang i Bollnäs av Viola Adamsson, känd för att sedan länge jobba med och för den nordiska maten i många olika, spännande roller. Nu är det dock den nya restaurangen som har huvudfokus! - Här ska jag bjuda på mina samlade kunskaper om traditionell husmanskost, hälsosam nordisk ...

    Läs mer
    4 november 2015 14:42
  • Lokalproducerade juldrycker -så det ryker om det!

    Det blir allt mörkare och kallare och vi är nog en och annan som gärna piggar upp oss med lite värmande dryck. Någon anar julhelgerna där långt framme och roar sig kanske med att redan planera vilken juldryck som ska serveras till maten. Oavsett om man är ute i första ...

    Läs mer
    30 oktober 2015 10:13
  • Siws Hedemoratupp är exceptionell!

    Merparten av dagens gris-, nöt- och fågelkött i Sverige föds upp storskaligt och snabbt då man koncentrerat sig på ett fåtal snabbväxande raser som på kort tid ska ge mycket kött. Ambitiösa kockar och medvetna konsumenter som inte tyckert att kvaliteten på det här köttet håller måttet, som velat göra mat ...

    Läs mer
    23 oktober 2015 13:03
  • MatVärden guidade landshövding Per Bill

    Gävleborgs landshövding Per Bill brinner för mat och dryck. Det fick vi veta redan när Per invigningstalade på MatVärdens kick-off för projektet Smak av Gävleborg, vars startskott gick i september. Det handlade inte enbart om att vi som konsumenter ska göra aktiva val och uppmuntra det lokala utan också om ...

    Läs mer
    21 oktober 2015 14:41
  • MatVärden träffade länets livsmedelsinspektörer

    I kedjan från jord till bord ingår livsmedelsinspektörerna. De arbetar för att all mat och dryck ska vara säker. När MatVärden presenterade sin verksamhet för länets livsmedelsinspektörer blev det en dialog om vad livsmedelsproducenterna kan göra för att livsmedelskontrollen ska gå så smidigt som möjligt och vad inspektörerna å sin ...

    Läs mer
    21 oktober 2015 13:58
  • Senaste nytt från brödvärlden

    I anslutning till SM i Mathantverk hade deltagarna möjlighet att delta i ett flertal seminarier och diskussioner, däribland om bröd. Sébastien Boudet, med sin 25-års erfarenhet av att driva bageriverksamhet, berättade passionerat om hur viktigt det är att baka det man själv vill och brinner för och att följa sina egna ...

    Läs mer
    12 oktober 2015 11:52
  • Gävleborg tredje i medaljligan!

    När SM i Mathantverk gick av stapeln i Östersund spände Hälsinglands och Gästriklands matföretagare verkligen sina muskler och visade vad de går för! Bland de 14 deltagande företagen från länet delades 7 medaljer ut; 4 guld, ett silver och två brons, vilket gjorde att man klättrade upp på en tredje ...

    Läs mer
    9 oktober 2015 16:51
  • Diléns saluhall -ett företag med växtvärk

    Mikael och Charlotte Dilén är paret som vågade ta steget att följa sin inre övertygelse och lämna de säkra jobbet med garanterad semester till förmån för ett hopp rakt in i det okända som egna företagare inom matbranschen. Mikael jobbade som butikschef på en större mataffär i Sandviken men blev ...

    Läs mer
    9 oktober 2015 12:22
  • Mjölksyrade korvar är hett; kom och lär dig mer!

    MatVärden ordnar en heldagskurs i fermentering av korv, d.v.s. hur du tillverkar dina egna mjölksyrade salamikorvar. Oavsett du bara vill låta dig inspireras eller redan har kunskaper som du vill fördjupa, kan kocken, förädlaren och kursledaren Hans Erik Holmqvist ta dig med på en spännande resa i fermenteringens tecken. Både teori ...

    Läs mer
    30 september 2015 16:28
  • Längta till januari och vår kursdag i osttillverkning!

    Vill du fördjupa dina kunskaper inom området eller är du helt enkelt bara nyfiken på att veta hur det går till att ysta sin egen ost? Alldeles oavsett är du varmt välkommen att inspireras och lära dig mera om detta under kursdagen som MatVärden ordnar den 16 januari. Kursledare är Marianne Pallars, en mycket ...

    Läs mer
    30 september 2015 16:12
  • Fjärilar i magen inför SM i mathantverk

    SM i mathantverk närmar sig med stormsteg och vi har flera från länet som ska tävla, totalt 14 olika företag! De får då se hur deras produkter står sig i förhållande till många andra producenters bidrag. En vinst eller en pallplats ger inte bara ett kvitto på att man producerar ett mathantverk ...

    Läs mer
    22 september 2015 15:48
  • Mer närproducerat på restaurangen

    Restaurang Jernet på Göransson Arena i Sandviken satsar sedan ett år tillbaka på att regelbundet ha lokalproducerat på lunchmenyn. Restaurangens kökschef Daniel Hammarlund förklarar: -Vi har jobbat mot att bli en nyckelhålscertifierad restaurang och jag kände i samband med detta att jag ville gå steget längre. Vi har t.ex. varje ...

    Läs mer
    16 september 2015 16:19
  • Det mobila mejeriet uppmärksammas

    Det är tidningen Jord & Skog som besökt Rengsjö för att ta en titt på hur det mobila mejeriet fungerar i praktiken. Mjölkbonden Gill Simpson håller just nu på att lära sig allt om hur man gör ost och hon hyr det mobila mejeriet under den här läroperioden. Läs mera om detta ...

    Läs mer
    16 september 2015 15:18
  • Vi har korat vinnarna i tävlingen om sädesslag!

    Under lokalmatsmässan Svenska Smaker Gävleborg ordnade föreningen MatVärden en tävling där man skulle gissa sädesslag. Som utslagsfråga skulle man ta ställning till hur många korn som fanns i burken. Vi har nu gått igenom alla tävlingssvar och fått fram två vinnare: Karl Persson samt Gunilla Lindström. Stort grattis till er! Vinstboken kommer ...

    Läs mer
    16 september 2015 11:01
  • Viola tar gröten till högre höjder

    De skotska högländerna är inte bara kända för den vackra naturen utan också för att det är där man sedan 22 år tillbaka arrangerar VM i grötkokning den 10 oktober, grötens dag. I år har Gävleborg chansen att lyfta en del av sitt anrika måltidsarv - gröten - och kanske hamna ...

    Läs mer
    14 september 2015 10:53
  • Anmälan till tävlingen Matverk 2016 är igång!

    Våga utmana dig och få en skjuts framåt i din utveckling/ditt företagande när det nu åter är dags för den spännande tävlingen Matverk. Det är tävlingen som varje år utmanar landets alla landskap att sinsemellan tävla genom att lyfta fram det bästa som finns i landskapet i form av en innovativ produkt ...

    Läs mer
    8 september 2015 11:49
  • Kul med branschmässa för lokalproducerat!

    Ja, mässan Svenska Smaker Gävleborg som ordnades i Gasklockeområdet i Gävle 4-6 september hade fokus på länets lokala producenter och det uppskattades av många. Ett 40-tal producenter ställde ut och många sålde bra och/eller knöt nya kontakter.  Monica Björklund från Jarse Mål var sprudlande entusiastisk: -Det var en jättebra mässa! Dels sålde jag bra ...

    Läs mer
    7 september 2015 11:43
  • Smak av Gävleborg -nu är arbetet igång efter kick-offen!

    Smak av Gävleborg, det är namnet på det långsiktiga utvecklingsarbetet för hela länets livsmedelsbransch som  Föreningen MatVärden har fått förtroendet att driva. Och vi brinner verkligen för detta! Vi jobbar för att se allt fler blomstrande livsmedelsföretag i länet, en livsmedelsproduktion som ökar och en kvalitetsnivå där allt fler produkter och företag ...

    Läs mer
    6 september 2015 17:31
  • Länets mat och dryck intar gasklockorna i Gävle!

    Snart går den av stapeln, mässan Svenska Smaker Gävleborg, som kommer att bli som ett (levande) skyltfönster för en stor del av den mat och dryck som produceras i Gästrikland och Hälsingland. Drygt 40 lokala producenter, stora som små, har börjat planera sina montrar och aktiviteter och naturligtvis laddar de ...

    Läs mer
    26 augusti 2015 10:43
  • MatVärden ordnar resa till Saerimner och SM i mathantverk -följ med!

    Den 6-8 oktober går Saerimner av stapeln i Östersund, några dagar fyllda av kunskap och inspiration inom matområdet. Samtidigt ordnas även SM i mathantverk inom ett stort antal kategorier. MatVärden ordnar en gemensam bussresa för alla som är intresserade att följa med. Läs mer om resan och anmälningsförfarandet samt om ...

    Läs mer
    18 augusti 2015 16:47
  • MatVärden ordnar kick-off

    Föreningen MatVärden har fått förtroendet att driva ett utvecklingsarbete inom livsmedelsbranschen under några år framåt och kommer därför att ordna en uppstarts- och inspirationsdag för projektet Smak av Gävleborg i samband med mat och dryckesmässan i Gasklockorna i Gävle (fredagen den 4 september). Branschdagen riktar sig till särskilt inbjudna och programmet för dagen hittar du ...

    Läs mer
    18 augusti 2015 14:12
  • MatVärden fortsätter utvecklingsarbetet

    Sedan en tid står det klart att föreningen MatVärden kan fortsätta det utvecklingsarbete som redan påbörjats på flera olika fronter för att hjälpa till att lyfta den lokala livsmedelsproduktionen i länet. Fram tills december 2018 kommer arbetet att fortgå med målsättningen att öka livsmedelsproduktionen i volym, höja kvaliteten, skapa allt fler samarbeten och inte minst få ...

    Läs mer
    18 augusti 2015 12:57
  • Snart dags för Närbogårdens skolkök att ta del av inspirerande pris!

    Under hösten samarbetade MatVärden och Länsstyrelsen för att uppmärksamma miljöaspekterna i länets skolkök. Det är inte bara elever och förskolebarn som berörs av vad som serveras på tallrikarna under terminens alla dagar, även miljön och lokala företag tjänar på att bra val av mat serveras. Därför utlystes en tävling med ...

    Läs mer
    7 april 2015 11:29
  • Många fler är Slow Foodare idag!

    Det är nu sex år sedan Slow Food Gästrikland startade sin verksamhet, en förening som idag har ca 50 engagerade medlemmar och många fler som deltar i de olika aktiviteterna man ordnar. -Medlemmarnas bakgrund skiftar väldigt mycket men vi har alla det gemensamma intresset för god, kvalitativ mat och njutning. ...

    Läs mer
    13 mars 2015 15:27
  • Märit intar fäbodvallen i sommar!

    De levande fäbodarna som förr var så vanliga är numera sällsynta men tack vare driftiga människor och drivna föreningar finns det ändå ett tiotal fäbodar i Gävleborg som varje säsong lever upp och inbjuder besökare att ta del av det här gamla kulturarvet. De är populära besöksmål där många tar sig ...

    Läs mer
    4 mars 2015 17:05
  • Stor mat- och dryckesmässa till Gävle med fokus på det lokala!

    Nu är det klart att Gävleborg får sin egen stora lokalmats- och dryckesmässa när Svenska smaker –Gävleborg intar Gasklockorna i Gävle i september. Det kommer att bli en tredagarsmässa där fredagen den 4 september riktar sig främst mot branschen medan helgen 5-6 september vänder sig till allmänheten. Arrangörerna räknar med ...

    Läs mer
    4 mars 2015 12:58
  • Gästrikekonceptet –ny förening med fokus på det lokala

    En alldeles ny förening har bildats i Gästrikland, en konsumentrörelse som ska involvera allt som har med människokraft att göra och som stödjer det lokala samhället och ger fler arbetstillfällen.  Peter Ågren, matföretagare, är en av de involverade och han berättar att föreningen ska bidra till att sätta Gästrikland på ...

    Läs mer
    3 mars 2015 17:31
  • Lammet i fokus i Årets Kock-final men även Siw Perssons Hedemoratupp glänste exceptionellt!

    När SM i professionell matlagning, Årets Kock 2015, gick av stapeln i Göteborg var det svenska gårdslammet huvudråvara. Medan kockarna under tidspress febrilt arbetade fram både ett flertal havsinspirerade förrätter och en välkomponerad huvudrätt med lammet i fokus, kunde åskådarna njuta av en matlagningsshow i toppklass. Konferenciererna Anders Dahlbom och ...

    Läs mer
    9 februari 2015 11:54
  • Bondens butik och café i startgroparna

    Maria Forsberg Lönn är biologen och entreprenören som brinner för närproducerade råvaror av bra kvalitet. -Ja, jag har alltid varit intresserad av miljöfrågor och djurskydd och jag och min man Lasse har många gånger pratat om hur mycket vi saknar en ”Bondens butik” här i Sandviken. Vi inspireras t.ex. av ...

    Läs mer
    2 februari 2015 16:57
  • En matfilosofi som uppskattas!

    Utgående från köket i friskolan Nytorp i Arbrå förser Gustavssons Servering & Catering dagligen 950 skolelever i närområdet med mat. Förutom eleverna på Nytorp kan bland annat barnen på förskolan i Växsjö och eleverna på friskolan Lust & Lära i Bollnäs ta del av eldsjälen Ingrid Gustavssons mat och matfilosofi. ...

    Läs mer
    1 februari 2015 11:25
  • Markus är Årets Kock-finalist!

    Att vi har många otroligt duktiga kockar i länet råder det ingen tvekan om. En av dessa är den tidigare Bollnäsbon Markus Westh, numera kock på restaurang Lilla Ego i Stockholm. Kanske siktade han redan när han gick hotell- och restaurangprogrammet i Bollnäs mot Årets Kock. Nu blir det i varje ...

    Läs mer
    31 januari 2015 13:37
  • Matverk 2015 -tufft juryarbete!

    Gastronomiska samtal kallar sig den ideella föreningen som verkar för att utveckla den svenska maten. Förutom att årligen arrangera ett stort forum för matbranschen om hur man kan driva den svenska gastronomin framåt, på alla plan, ordnas även tävlingen Matverk. Det är en produkt­utvecklings­tävling där varje landskap tävlar sinsemellan med produkter som ska ha en regional koppling ...

    Läs mer
    26 november 2014 14:20
  • Från dagdrömmar till produktion?

    Ofta hör vi nuförtiden om hur intresset ökat för att sylta, safta, stoppa korv, baka surdegsbröd, ysta egen ost och liknande. Det är många som när en dröm om att sadla om och kanske starta sitt eget mejeri eller bli en mästare på korv. På samma sätt har efterfrågan bland ...

    Läs mer
    25 november 2014 12:17